Postanowiłam napisać ten artykuł po to żeby wyjaśnić Ci dlaczego zrezygnowałam z białych bułeczek, makaronu, ukochanych pączków, twarożków z dżemem truskawkowym, kolorowych jogurcików.
Otóż kiedy byłam dzieckiem, ciągle miałam różne wysypki i wszystko mnie swędziało. Mama zabrała mnie więc na testy żywieniowe i wyszło szydło z wora. Okazało się, że jestem uczulona na mąkę i na czekoladę… z tym drugim to była chyba jakaś ściema. 🙂 Pomimo tej informacji dalej objadałam się czym chciałam nie zwracając uwagi na wysypki, katary, bóle brzucha i bóle głowy. Kompletnie nie łączyłam faktów, że te dolegliwości mogą być wynikiem złego jedzenia. Niestety brzuch bolał mnie praktycznie po wszystkim. Czy zjadłam dobrze czy niedobrze i tak mnie bolał. Nawet jak jadłam malutko mój brzuch wyglądał jakbym połknęła słonia. Dodam, że od dziecka trenuję i jestem osobą aktywną fizycznie. W końcu trafiłam na gastroskopię. Okazało się, że mam stan zapalny błony śluzowej żołądka. Niestety tabletka zalecza objawy a ja potrzebowałam kompletnych zmian w żywieniu. Zrobiłam sobie testy z krwi na alergie i nietolerancje. Okazało się, że jestem uczulona na gluten i mleko krowie. Podjęłam leczenie (suplementacja) i dietę. Bóle brzucha, wzdęcia i wysypki ustąpiły. Brzuch mam płaski, wagę idealną i mnóstwo energii. 🙂 To prawda, że jelita to nasz drugi mózg. Czuję się fantastycznie, tworzę zdrowe ciasteczka, po to aby dzielić się przepisami właśnie z Tobą, bez względu na to czy masz podobną historię do mojej czy po prostu jesteś świadomy/a szkodliwości przetworzonej żywności. Od tamtej pory zwracam uwagę na to co jem, czytam etykiety, nie kupuję niczego co ma w składzie konserwanty. Oczywiście raz w miesiącu jest małe odstępstwo, ale na codzień jem zdrowo bo widzę ogromną różnicę. Mam nadzieję, że w jakimś stopniu przyczyniam się również do Twojego lepszego samopoczucia i wierzę, że wybierasz słodycze ze Zdrowej cukierni zamiast sklepowego batonika. Dziękuję Ci, że jesteś ze mną. :-*