Recipe

Już jutro weekend, dlatego postanowiłam przygotować dla Ciebie jakiś wystrzałowy przepis…i myślę, że wyskoczysz z butów jak skosztujesz tej pysznej marcepanowej pralinki w chrupiącej skorupce czekoladowej.
Dlatego jutro po pracy, biegnij do sklepu po produkty i zapewnij sobie weekendowe szaleństwo.

Dla mnie marcepan to taki słodycz, który kojarzy mi się jako słodycz luksusowy, rzadko dostępny.
Okazuje się, że jest banalny w przygotowaniu a u mnie oczywiście w wersji fit.

To co, gotowa/gotowy? 🙂

Do robota kuchennego wsyp ksylitol. Zmiksuj na cukier puder. Przesyp do miski.
Do robota kuchennego wsyp migdały. Zmiksuj. Wymieszaj plastikową łopatką. Dodaj zmiksowany ksylitol. Znów miksuj kilka sekund. Wymieszaj łopatką i znów zmiksuj. Dodaj likier. Miksuj kilka sekund. Dodaj aromat. Miksuj kilka sekund.
Przełóż całość na papier do pieczenia i ulep dużą kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie odwiń kulę z foli. Odrywając kawałki masy formuj pralinki.
Międzyczasie pokrusz czekoladę na kawałki w misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej. Kolejno wrzucaj pralinki do czekolady i pozwól im się w niej zanurzyć. 🙂 Czekoladowe pralinki odkładaj na papier do pieczenia na talerzu. Włóż do lodówki na godzinę.

* Za każdym razem miksuj mniej więcej 10 sekund.
* Z mojego przepisu wyszło 6 pralinek.
* Podane wartości odżywcze dotyczą jednej pralinki.