Mąka konopna…oczywiście bezglutenowa. 🙂
Czy to jednak jej jedyny plus? Otóż ma ich znacznie więcej…

Ciemno-zielony, butelkowy kolor z orzechową nutą od razu przyciągnął moją uwagę. Postanowiłam nieco zgłębić temat tej właśnie mąki po to by podzielić się z Wami zebranymi przeze mnie informacjami.

Mąka konopna pozyskiwana jest z nasion konopii Cannabis sativa.
Zawiera wszystkie, niezbędne aminokwasy (!) a co za tym idzie pełnowartościowe białko. To wspaniała wiadomość dla osób trenujących oraz Wegan, którzy właśnie wyjątkowo potrzebują dodatkowego białka w diecie.

Co więcej, mąka konopna zawiera również tłuszcze omega-3 i omega-6 a także witaminy i minerały.

Dzisiejsza moja propozycja to koktajl potreningowy. 🙂
Przygotowanie zajmie Ci tyle co rozpuszczenie aminokwasów w szklance wody.

Do blendera wlej szklankę mleka roślinnego lub wody kokosowej. Wsyp łyżkę mąki konopnej. Dodaj garść malin i małego banana. Zmiksuj. Wypij od razu.