Mąki bezglutenowe są łatwo dostępne w sklepach i supermarketach. Spotkać je można w alejkach ze zdrową żywnością. Poniżej przygotowałam zestawienie mąk wraz z opisem, oraz cenami za 1 kg, które udało mi się znaleźć w internecie. Wszystkie mąki są naturalnie bezglutenowe, a niektóre z nich możesz przygotować samodzielnie w domu. 🙂

Mąka ryżowa -powstaje z ryżu białego lub pełnoziarnistego. Doskonała do naleśników.

Cena: 6.99 zł

Mąka jaglana -powstaje z kaszy jaglanej i jest bardzo zdrowa. Można ją samodzielnie przygotować w domu. Zawiera witaminy z grupy B, żelazo i miedź.
Ciasto ze śliwką

Cena: 6.99 zł

Mąka kasztanowa -aktualnie moja ulubiona 🙂 Ma lekko słodkawy smak, więc używam jej do naleśników i racuchów. Jest bogata w błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę A i E, oraz witaminę P.
Naleśniki kasztanowe

Cena: 7.99 zł

Mąka gryczana -produkowana z ziaren gryki. Zawiera błonnik, oraz przeciwutleniacze (rutyna, tanina, katechina). Zawiera również witaminę E.
Gryczane pancakes

Cena: 5.99 zł

Mąka Teff -inaczej miłka abisyńska lub trawa abisyńska. Od 4,5 tysiąca lat znajduje zastosowanie w kuchni afrykańskiej. Zawiera błonnik, kwas foliowy, magnez, żelazo, oraz wapń. Ponadto jest bogata w antyoksydanty.
Omlet biszkoptowy

Cena: 36.99 zł

Mąka z tapioki -czyli skrobia z manioku. Idealna do deserów, puddingów, kisieli. Doskonale zagęszcza zupy i sosy.
Tapioka z owocami

Cena: 9 zł

Mąka kukurydziana -Idealna do pieczenia biszkoptów i omletów. Zawiera witaminę E, A, oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w żelazo, potas, magnez.

Cena: 3.20 zł

To właśnie te mąki królują w moich przepisach.:-) [:en]Mąki bezglutenowe są łatwo dostępne w sklepach i supermarketach. Spotkać je można w alejkach ze zdrową żywnością. Poniżej przygotowałam zestawienie mąk wraz z opisem, oraz cenami za 1 kg, które udało mi się znaleźć w internecie. Wszystkie mąki są naturalnie bezglutenowe, a niektóre z nich możesz przygotować samodzielnie w domu. 🙂

Mąka ryżowa -powstaje z ryżu białego lub pełnoziarnistego. Doskonała do naleśników.

Cena: 6.99 zł

Mąka jaglana -powstaje z kaszy jaglanej i jest bardzo zdrowa. Można ją samodzielnie przygotować w domu. Zawiera witaminy z grupy B, żelazo i miedź.
Ciasto ze śliwką

Cena: 6.99 zł

Mąka kasztanowa -aktualnie moja ulubiona 🙂 Ma lekko słodkawy smak, więc używam jej do naleśników i racuchów. Jest bogata w błonnik, kwas foliowy, witaminy z grupy B, dodatkowo zawiera witaminę C, witaminę A i E, oraz witaminę P.
Naleśniki kasztanowe

Cena: 7.99 zł

Mąka gryczana -produkowana z ziaren gryki. Zawiera błonnik, oraz przeciwutleniacze (rutyna, tanina, katechina). Zawiera również witaminę E.
Gryczane pancakes

Cena: 5.99 zł

Mąka Teff -inaczej miłka abisyńska lub trawa abisyńska. Od 4,5 tysiąca lat znajduje zastosowanie w kuchni afrykańskiej. Zawiera błonnik, kwas foliowy, magnez, żelazo, oraz wapń. Ponadto jest bogata w antyoksydanty.
Omlet biszkoptowy

Cena: 36.99 zł

Mąka z tapioki -czyli skrobia z manioku. Idealna do deserów, puddingów, kisieli. Doskonale zagęszcza zupy i sosy.
Tapioka z owocami

Cena: 9 zł

Mąka kukurydziana -Idealna do pieczenia biszkoptów i omletów. Zawiera witaminę E, A, oraz witaminy z grupy B. Jest bogata w żelazo, potas, magnez.

Cena: 3.20 zł

To właśnie te mąki królują w moich przepisach.:-)