X
  • w 26 wrzesień 2017
Kategorie: Przepisy dla dzieciPrzepisy energetycznePrzepisy na ciastkaPrzepisy wegańskie

Przepis na ciasteczka orzechowe jesienne

Zapach, smak i wygląd oceniam na 10 punktów. 🙂
Wspaniała przekąska lub deser. Idealne do kawy. Delikatnie się ciągną. W smaku przypominają ciasteczka cantucci.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj dwie miski, jedną większą, drugą mniejszą. Do jednej wsyp mąkę kasztanową, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj. Do drugiej miski wlej syrop klonowy, dodaj pastę tahini i 3 krople aromatu waniliowego. Bardzo dokładnie wymieszaj. Przesyp produkty suche do mokrych i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gotową masę przełóż do silikonowej formy na ciasteczka lub wyjmij półkę z piekarnika, rozłóż na niej papier do pieczenia. Z ciasta ulep kulki (ok.2 cm średnicy) i rozgnieć łyżką na papierze (wtedy ciasteczka wyjdą okrągłe ciasteczka. Posyp z wierzchu orzechami. Piecz 8 minut.
Z przepisu wychodzi 10 ciasteczek. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.

zdrowacukiernia: