Przepis

Święta już za parę dni, a ja przygotowałam kilka przepysznych propozycji. Nie są to standardowe, tradycyjne przepisy, ale prawdziwy łasuch znajdzie coś dla siebie. 😉 Wszystko jak zawsze bez glutenu, mleka i cukru, czyli zdrowo i apetycznie.

Kto nie zna czekoladowych babeczek Cupcake reese’s wypełnionych masłem orzechowym…
Ja za nimi wprost szaleje. Kiedyś dostępne tylko za granicą, teraz dostępne także w Tesco. Widziałam ostatnio krążąc alejkami. Nie kupiłam…:-)
Wolę zrobić je sama ze zdrowej czekolady i z przepysznego masła orzechowego. Przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a smak jest nieziemski. Niech zapach miksowanych orzeszków wypełni Wasze domy!

Jak przygotować najlepsze na świecie masło orzechowe?

Oto przepis:

Orzechy arachidowe 400 g
Ksylitol płaska łyżka
Oliwa z oliwek extra vergine 20 g

*Jeden warunek. Musicie mieć dobry sprzęt do miksowania, który sobie poradzi z orzechami.

Wsypcie ksylitol do robota kuchennego. Zmiksujcie.
Dodajcie orzechy. Zmiksujcie na gładką masę.
Wlejcie oliwę. Dokładnie wymieszajcie.

I tak oto mamy masło orzechowe, domowej roboty, w dwie minuty.

Następnie będziemy potrzebować 12 papilotek na muffiny. Ja mam w domu akurat silikonowe.

Do rondelka wkładamy olej kokosowy i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu aż olej się roztopi,
cały czas mieszając. Dodajemy syrop klonowy, oraz sól. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odkładamy w chłodne miejsce.

Kiedy „czekolada” troszkę przestygnie, wlewamy ją do papilotek na wysokość 1/3. Wkładamy do lodówki.
Gdy spody zastygną wyjmujemy papilotki z lodówki i do każdej wkładamy po łyżce masła orzechowego.
Zalewamy resztą czekolady, tak aby zakryła nam masło. Wkładamy do lodówki na godzinę. Koniec. 🙂