Przepis

Ho ho ho! Mikołajki czas start! 🙂

Czekolada to niewątpliwie przysmak wszech czasów. Czy wiecie, że surowe ziarna kakaowca to Super foods? Często nazywane są “pokarmem Bogów”. Nic dziwnego, ponieważ korzyści płynące z jedzenia kakao są ogromne.

Czekolada, którą można kupić w sklepach jest bardzo przetworzona i naszpikowana chemią, cukrem itd. Nie polecam jej kupować. Polecam natomiast surową, organiczną czekoladę. Sklepy ekologiczne są w nią zaopatrzone. To co mnie w niej urzeka to głębia smaku, zapach…mmm wspaniała. Fakt, że podnosi poziom serotoniny w organizmie (serotonina-inaczej hormon szczęścia), zachęca jeszcze bardziej.

Ale do rzeczy. Dziś, ode mnie, dla Was mój ukochany przepis na czekoladowe brownie. Jest bez cukru, bez glutenu i bez mleka krowiego. Nie zawiera również orzechów. Duży plus za szybkość i łatwość wykonania. 🙂

Przygotowanie:

1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C.
2. Ubijcie białka na sztywno, najlepiej mikserem.
3. Dodajcie 20 g erytrytolu, wymieszajcie.
4. Dodajcie pozostałe 180 g erytrytolu, żółtka i masło kakaowe, wymieszajcie.
5. Dodajcie czekoladę, poczekajcie chwilę aż zmięknie, wymieszajcie.
6. Dodajcie mąkę, wymieszajcie.
7. Dodajcie ubite białka, wymieszajcie. Przełóżcie ciasto do tortownicy (22cm) lub kwadratowej formy.
8. Pieczcie 10-15 minut (200stopni C.). Pozostawcie w formie na około 5 minut, żeby przestygło.

To ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Z owocami, z orzeszkami, z czymkolwiek chcecie. Możecie je podać nawet z lodami waniliowymi (jeśli sumienie Wam na to pozwoli) 😛

Ale zaraz, zaraz, nie tak szybko. Ciasto tylko dla tych, którzy już poćwiczyli dzisiaj. Jeszcze nie byliście na treningu? To szybciutko, łapcie torbę i biegusiem. 😉

Udanych Mikołajek życzę Wszystkim Wam!!!