Przepis

Niebawem przywitamy Nowy Rok. Jak zwykle jest to czas, który skłania mnie do refleksji nad tym co minęło i nad tym co przede mną. Ostatnio zastanawiałam się jakie postanowienia noworoczne mogłabym wprowadzić w swoje życie…bo w zasadzie wszystkie te rzeczy, nad którymi pracowałam przez ostatnie lata udało mi się wypracować i teraz muszę ustalić jakieś nowe cele i wyzwania. 🙂
Jak to jest u Ciebie? Czy też udaje Ci się osiągnąć to co sobie zaplanujesz, czy raczej odpuszczasz w połowie drogi?
Co takiego się dzieje, że wielu z nas uznaje, że to co sobie zaplanuje jest zdane na niepowodzenie i szybko odpuszcza.
Czy to nie jest tak, że niepotrzebnie przejmujemy się tym jak inni komentują nasze plany?
Może lepiej nie mówić innym o naszych marzeniach, po to aby uniknąć negatywnych komentarzy?
Z drugiej strony jeśli powiemy całemu światu u naszych super pomysłach to głupio będzie ich nie zrealizować. 😉
Tak czy siak warto stawiać sobie wyzwania i uparcie je realizować, a to, że często zdarzają się porażki to cudownie, ponieważ to na błędach właśnie uczymy się najlepiej. :-*
Dziś wyczarowałam dla Ciebie Noworoczny Deser jakim jest pyszna, domowa chałwa. Możesz do niej dodać ulubiony miód, bakalie a nawet kakao jeśli lubisz. Sprzęty jakie potrzebujesz to duża patelnia, keksówka (20×10) i dobry blender lub robot kuchenny z funkcją miksowania.

Przygotowanie:

Wsyp sezam na rozgrzaną patelnię i upraż go. Odstaw na kilkanaście minut aby ostygł. Wsyp do robota kuchennego połowę (jeśli masz mały blender musisz wsypywać małymi partiami, żeby sezam dobrze się zmiksował), przełóż do miski. Zmiksuj drugą porcję sezamu i również przełóż do miski. Dodaj miód i same orzechy lub bakalie. Bardzo dokładnie wymieszaj (możesz to zrobić w robocie kuchennym włączając opcję mieszania). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej gotową masę. Delikatnie ugnieć i wygładź palcami. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.

* Jeśli lubisz ciekawe połączenia możesz do jednej porcji zmiksowanego sezamu dodać odrobinę kakao. Wówczas musisz dodać połowę miodu do masy z kakao i drugą połowę do masy bez kakao. Na koniec wymieszaj bardzo delikatnie tak aby obydwie masy się nie połączyły. Ewentualnie możesz przełożyć do keksówki najpierw masę bez kakao, a na nią położyć tę z kakao.

Taka domowa chałwa idealnie się sprawdzi jako słodki deser podczas Sylwestrowej imprezy. Ładnie zapakowana w ozdobny papier będzie wspaniałym prezentem Noworocznym dla bliskiej osoby. Możesz też zostawić ją dla siebie, jako słodki początek…czegoś nowego. 😉
Korzystając z okazji życzę Ci wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku. Nie bój się mierzyć wysoko i walczyć o marzenia. A kiedy jest Ci smutno lub coś nie idzie, pamiętaj, że jest ktoś kto pisze dla Ciebie słodkiego bloga i zrób sobie zdrowe ciastko. Obiecuję, że odzyskasz dobry nastrój i energię. Ściskam Cię mocno i przesyłam buziaki. Do siego Roku!!!

* Podane wartości dotyczą całości.