Przepis

Masło orzechowe, przepyszna pasta do smarowania lub wyjadania łyżką prosto ze słoiczka.
Króluje w wielu domach, ale czy warto sięgać po to ze sklepu? Niestety większość zawiera niezdrowe substancje takie jak: olej palmowy, cukier, sól itp.
Na szczęście coraz więcej producentów poprawia skład swoich maseł. Jak zawsze namawiam do czytania etykiet na produktach.
Jak przygotować masło orzechowe samodzielnie? W prosty sposób:

1. Wsyp łyżkę ksylitolu do robota kuchennego. Zmiksuj.
2. Dodaj orzechy. Zmiksuj.
3. Wlej oliwę. Zmiksuj.
4. Przełóż do słoiczka.

Takie masełko może stać do dwóch tygodni w lodówce.
Ja, często wykorzystuję to masło w swoich przepisach.
Podane wartości odżywcze dotyczą porcji 30 g.