Przepis

Wielkimi krokami zbliża się dzień Mamy. Warto przygotować na tę okazję coś prosto z serca. Ja proponuję Wam wegańskie batoniki czekoladowe z orzechami włoskimi i amerykańskimi borówkami.

Przepis ten powstał na podstawie wspomnień. Dawno, dawno temu nasze babcie same robiły czekoladę. Mieszały masło z kakaem na gładką masę i dodawały do niej orzeszki i rodzynki. Następnie lepiły z masy prostokąt w kształcie czekolady. Na koniec “czekolada” schładzała się w lodówce.

Troszkę pokombinowałam, coś tam pozmieniałam i oto jest pyszny batonik.

Przygotujcie formę. Ja użyłam moją ulubioną, silikonową w kształcie serca.

Najpierw roztopcie masło kokosowe i olej kokosowy w kąpieli wodnej. Przelejcie do blendera, dodajcie kakao, syrop i szczyptę soli. Zblendujcie. Dodajcie orzechy, borówki, wymieszajcie i przelejcie do formy. Formę włóżcie do lodówki na minimum godzinkę. Kiedy masa zastygnie, pokrójcie ją na 10 kawałków o wadze ok. 50 g.

Poniższe wartości odżywcze dotyczą jednego batonika.