Przepis

Ileż ja się nawalczyłam żeby to ciasto się pofalowało 😉 W końcu się udało, ponieważ połączenie mąki ryżowej i kukurydzianej okazało się strzałem w dziesiątkę! Jak dla mnie smakuje cudownie, tak jak ciasto ptysiowe. Jest delikatne i pyszne, natomiast krem po prostu rozpływa się w ustach.
Przyznam Ci się szczerze, że Karpatkę w wersji tradycyjnej jadłam chyba tylko raz w życiu. Generalnie nie lubię ciast z masami, cukrami pudrami itp. A od kiedy moja dieta jest bezglutenowa i bezmleczna to nie tknę ich choćby nie wiem co. Na szczęście moja Karpatka jest inna…:-) Śmiało pozwalam sobie na to ciasteczko, bez wyrzutów sumienia.

Przepis na ciasto:

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia bo zaczynamy. 😉

* W rondelku roztop masło. Dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj przez chwilkę silikonową lub drewnianą łyżką, aż masa się ze sobą dokładnie połączy i będzie gładka.
* Gotową masę przełóż do misy i poczekaj aż ostygnie.Dodaj jajka oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę. Podziel ciasto na dwie części.
* Piekarnik nagrzej do 200 stopni C (góra i dół). Okrągłą formę posmaruj masłem i posyp mąką ryżową.
* Jedną część ciasta przełóż do formy, następnie rozprowadź ciasto używając zwilżonej ciepłą wodą, silikonową, płaską łopatką. Jeśli ciasto się klei ponownie polej łopatkę ciepłą wodą.
* Piecz 20-25 minut.
* Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odczekaj kilka minut. Następnie wyjmij ostrożnie ciasto z formy. Formę umyj, osusz i postępuj tak samo z drugą częścią ciasta.

Krem budyniowy:

* Nalej mleko do szklanki. Wsyp budynie w proszku, erytrol i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Następnie wlej mleko ze szklanki (to budyniami i erytrolem) i mieszaj do czasu kiedy budyń uzyska gładką konsystencję. Następnie gotuj budyń 1-2 minuty, a kiedy zacznie bulgotać odstaw do ostygnięcia. W tym czasie, mieszaj co jakiś czas, aby nie powstał kożuch.
* Masło ubijaj mikserem ok. 2 minuty, następnie dodawaj po łyżce ostudzony budyń, cały czas ubijając.
* Gotowym kremem posmaruj jedną część ciasta i przykryj drugą. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
* Międzyczasie zmiksuj na erytrol w robocie kuchennym na pył i kiedy ciasto już „odpocznie” posyp ciasto z wierzchu, przez sitko.