Przepis

Dziś opiszę Ci krok po kroku jak je przygotować samodzielnie w domu. 😉
Potrzebny Ci będzie robot kuchenny lub porządny blender, miska i papier do pieczenia.

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
2. Do robota kuchennego wsyp migdały i ksylitol (ewentualnie erytrytol). Zmiksuj
3. W misce ubij białka na sztywno.
4. Dodaj do białek zmielone migdały z ksylitolem i wymieszaj.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj masę łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt.
6. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i połóż w miejscu gdzie całkowicie ostygną i nikt ich wcześniej nie zje 😉 .

Ja za pierwszym razem nakładałam masę łyżką stołową i zdobiłam orzeszkiem pecan. Za drugim razem nakładałam masę łyżeczką, po to żeby upiekły się małe ciasteczka, które później przekładałam powidłem śliwkowym. Do tego niedzielna kawusia, książka i można się relaksować. Rano pobiegałam więc tym bardziej zasłużone. 🙂

Na szczęście sporo mi zostało, więc jutro moi treningowi podopieczni dostaną małe co nieco. 😀

Koniecznie daj mi znać co sądzisz o tym przepisie. Ja tak się rozsmakowałam, że chyba zainwestuję w foremkę do makaroników.
Ogromne buziaki na końcówkę niedzieli i do usłyszenia!

*Podane wartości odżywcze dotyczą jednego ciasteczka. Z przepisu wychodzi ok. 15 sztuk.