Przepis

Są takie dni kiedy spada nam energia i motywacja do działania. Związane jest to zwykle z brakiem słońca, oraz krótszymi dniami…
Czas powitać jesień 🙂 Pora roku, podczas której koniecznie musimy zadbać o siebie. Warto jeść rozgrzewające potrawy i utrzymywać umiarkowaną aktywność fizyczną. Polecam również zieloną herbatę z miodem, cytryną i imbirem.
Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis. Jest to przepis na omlet biszkoptowy. Idealny na poranek. Moja rodzina go uwielbia. Plusem jest również szybkość wykonania, ponieważ zajmuje około pięciu minut.
W tradycyjnym omlecie używa się mąki pszennej. Ja użyłam oczywiście mąki bezglutenowej, o mało znanej nazwie TEFF. Jest to mąka z miłki abisyńskiej. Zawiera bardzo dużo wapnia, białka i błonnika.
Warto urozmaicić dietę w ten właśnie produkt.
Co potrzebne jest do naszego omletu? Oczywiście dwa jaja, szczypta soli i dwie łyżeczki teff-u lub jakiejkolwiek innej mąki jaką akurat macie pod ręką.
Najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Następnie ubić białka mikserem, dodając szczyptę soli. Gdy białka będą sztywne, dodajemy mąkę, oraz żółtka. Mieszamy. Przekładamy na rozgrzaną wcześniej patelnię, z roztopionym olejem kokosowym i smażymy maksymalnie po 2 minuty z każdej strony.
Kiedy omlet będzie gotowy dodajemy ulubione orzeszki, owoce i łyżeczkę miodu.

Mnie taki omlet pozytywnie nastawia na cały dzień. Dodaje mi energii, oraz zaspokaja apetyt na słodkie.
Podzielcie się ze mną proszę jakie są Wasze sposoby na jesienne, szare dni. 🙂