Przepis

Jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Czy wracacie do nich często?

To za czym ja tęsknię, to drożdżówka z rabarbarem i truskawką. Mmm ten zapach świeżo upieczonych drożdżóweczek… Tak się składa, że dziś rano towarzyszył mi w kuchni.

🙂

Nie mogłam się powstrzymać jak tylko zobaczyłam na targu rabarbar i pierwsze truskawki. Zatem musiały wrócić ze mną do domu.

Niestety współczesna drożdżówka w cukierni ma mało wspólnego z tą, którą pamiętam ze szkolnych lat. Pełno w niej chemicznych dodatków, brakuje zaś wartości odżywczych.

Drożdżówka, którą Wam dziś proponuje pachnie pierwszym słońcem, wycieczkami w nieznane i wagarami 😉 Zróbcie sobie przerwę na zdrowszą wersję tego smakołyku.

Są dwie wersje, owsiana bezglutenowa lub pełnoziarnista pszenna. Krowie mleko zastąpiłam mlekiem migdałowym zaś cukier, ksylitolem. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego.

Jako pierwsze wlejcie mleko do robota kuchennego, dodajcie drożdże, następnie ksylitol i wymieszajcie. Dodajcie mąkę, jajko, sól i wyróbcie ciasto. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, odstawcie. Z ciasta odważcie 14 kawałków po 70 g. Uformujcie płaskie placuszki o średnicy ok. 10 cm. Następnie ułóżcie je na przygotowanej blasze i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie pokrójcie rabarbar na kawałki o długości 1 cm a truskawki na pół i wzdłuż na plasterki. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

W placuszkach uformujcie zagłębienia, następnie wypełnijcie owocami. Pieczcie ok. 20 min (200 stopni C). Po upieczeniu poczekajcie aż troszkę ostygną 😉 Smacznego!

Poniższe wartości dotyczą jednej drożdżówki.