Przepis

Dzień dziecka 🙂 Obchodzicie? Ja tak! Po pierwsze dlatego, że mam w domu małego smyka, a po drugie sama jeszcze nie wyrosłam z tego święta. Uwielbiam sprawiać sobie małe przyjemności, zwłaszcza tak czekoladowe jak ta. Przyznam szczerze, że kiedy go przygotowałam zjadłam chyba jedną trzecią musu czekoladowego. Ups…
Ten tort czekoladowy jest po prostu mega! Jak go spróbujecie już nigdy nie zamówicie tortu w cukierni. Pyszny, czekoladowy biszkopt, mięciutki i delikatny, przełożony jeszcze bardziej czekoladowym musem. To wszystko polane gorzką czekoladą i przybrane owocami…Bajka!
Nie pytajcie mnie ile kalorii ma ten „Misio-pysio” bo nie zamierzam liczyć. Jest dzień dziecka i żadne makroskładniki mnie nie interesują. Najważniejsze jest to, że jest bez glutenu, bez cukru i bez krowiego mleka a smakuje idealnie. I niech mi ktoś powie, że nie jest słodki…;-)
Mamy cały tydzień żeby go spalić na treningach.

To do roboty!

Biszkopt:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę natłuść olejem kokosowym i odstaw. Do robota kuchennego włóż jajka i cukier kokosowy. Ubij na sztywną pianę. Dodaj mąkę, kakao i sól. Wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Mus czekoladowy:

Oddziel białka od żółtek i odstaw. W osobnej miseczce odmierz 30 g cukru kokosowego. Do robota kuchennego wlej białka, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec obijania wsyp odmierzony cukier. Przełóż do miseczki.

Do rondelka wlej żółtka, mleko ryżowe, masło (bez laktozy) i cukier kokosowy. Podgrzewaj na małych ogniu cały czas mieszając (ok. 5 minut). Dodaj czekoladę (150 g) i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj wcześniej ubite białka.

Przekrój biszkopt na dwie części. Dolną część pozostaw w formie jako podstawę tortu. Przełóż na nią mus czekoladowy i przykryj górną częścią. Włóż do lodówki na 12 godzin.

Polewa:

Nalej wody do rondelka ok. połowy. Czekoladę pokrusz w miseczce. Włóż miseczkę do rondelka z wodą i nastaw na małym ogniu. Kiedy czekolada się roztopi zdejmij z ognia i połóż równomiernie na torcie. Przyozdób ulubionymi owocami. Poczekaj aż zastygnie.

Widelce w dłoń!

Smacznego i wszystkiego najlepszego dla dzieci, tych małych i dużych. 😀