Przepis
To danie po raz pierwszy zrobiłam kiedy byłam jeszcze na studiach, czyli lata świetlne temu. 😉
Jest tanie i bardzo smaczne, a do tego szybkie.
Ugotuj ulubiony ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Zetrzyj parmezan na tarce. Wsyp do ryżu i dokładnie wymieszaj. (Możesz również zostawić parmezan do posypania na wierzchu gotowego dania zamiast do ryżu- wg uznania).
Na patelnię wlej łyżkę oleju. Kiedy olej będzie rozgrzany wrzuć cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmaż na złoty kolor. Dodaj odsączonego z wody tuńczyka. Podsmaż. Dodaj pomidory z puszki pokrojone na kawałki oraz przyprawy. Duś razem przez kilka minut. Nałóż ryż na talerz, polej sosem z tuńczyka i pomidorów (ewentualnie posyp parmezanem). Udekoruj gałązką pietruszki. Smacznego!