Przepis

Jedną z moich słabości są batoniki Bounty, jednak ze względów oczywistych unikam ich jak mogę. Mimo wszystko chęć zjedzenia tego małego, kokosowego i pysznego „łobuza” doprowadziła mnie do jednego…do zrobienia wersji fit :-)

I tak oto powstał nowy, ulepszony, raw i paleo, bezglutenowy, bezcukrowy i bezmleczny, kokosowo- czekoladowy nr 1 wśród domowych przekąsek.

Idealny kiedy chce się czegoś słodkiego, ale nie wolno bo postanowienia noworoczne nie pozwalają.
Czas przygotowania również zachęca, ponieważ jest krótki. Batoniki co prawda muszą poleżeć troszkę w lodówce, ale to akurat dobrze się składa, bo możemy w tym czasie zrobić szybki trening. 😉

Zatem, potrzebny nam będzie robot kuchenny i miseczka.
Do robota kuchennego wsyp wiórki kokosowe, górną warstwę śmietanki kokosowej z wierzchu (mam na myśli puszkę pełnotłustego mleka kokosowego), mleko kokosowe, miód. Ustaw funkcję mieszania (chcemy żeby produkty się wymieszały, a nie zmiksowały).

Przygotuj papier do pieczenia. Ułóż go na talerzu. Kokosową masę przełóż na papier i dłońmi uformuj 8 małych batoników. Włóż do lodówki. Międzyczasie przygotuj „zdrową czekoladę” :-).

Do rondelka przełóż olej kokosowy, kakao i miód. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Konsystencja musi być gładka i bez grudek. Wyjmij kokosowe batoniki z lodówki i kolejno zanurzaj je w czekoladzie, pomagając sobie widelczykami deserowymi. Musisz tak obracać batoniki w czekoladzie, aby całe były nią pokryte. Odkładaj je na papier. Kiedy skończysz włóż talerz z batonikami do lodówki na 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i dokładnie tak samo powtórz czynność z czekoladą. Włóż do lodówki na kolejne 10 minut.

W tym czasie proponuję 10 minutowy trening brzucha. Skusisz się? :-)

Połóż się na macie lub na dywanie i wykonaj:

1. Brzuszki 4×20
2. Nożyce 4×20
3. Planki 3x 1 minuta

No to teraz zasłużony odpoczynek. Zapraszam na deser! 😉 Smacznego!

P.S Daj znać jak Ci smakowało. :-)

Podane wartości odżywcze dotyczą jednego batonika.