Przepis

Nie wiem czemu, ale chodzą za mną ostatnio brioszki, małe drożdżóweczki, właśnie z owocami leśnymi. No, ale nie kupię sobie przecież takiej w cukierni. Nie, nie, nie jak mogłabym zjeść tyle cukru, tłuszczu i glutenu..? Sami rozumiecie. Pozostaje zatem zrobić brioszkę w wersji de luxe.

😉

Do dzieła! Drożdże należy rozpuścić w mleku kokosowym. Możecie to zrobić w rondelku na wolnym ogniu. Następnie trzeba wyrobić ciasto 🙂 I teraz są dwa wyjścia, albo ręcznie na stolnicy, albo przy użyciu robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Ponieważ ja mam właśnie takiego robota, to wlałam do niego mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodałam mąkę, olej kokosowy, jajko i sól.

Jak już wyrobicie ciasto, rozłóżcie 14 papilotek do muffinów na blasze do pieczenia. Do każdej papilotki nałóżcie po dwie łyżki ciasta. Odstawcie na 30 minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Międzyczasie udekorujcie brioszki jagodami leśnymi i malinami. Pieczcie 20 minut.

Proste? Szybkie? Smaczne!

Powodzenia 🙂