Przepis

Wiosna, wiosna! 🙂
W końcu robi się coraz cieplej i słoneczniej. Od razu chce się więcej zdziałać. W związku z tym mam dla Ciebie małą, obiadową inspirację. Placki z ugotowanych ziemniaków na mące bezglutenowej. Troszkę pikantne, jeśli dodasz więcej pieprzu. W przepisie podaję filety anchois, ale tak na prawdę możesz dodać każdą rybkę, czy mięso. Na pewno będzie smakować równie pysznie. 😉

Ugotuj ziemniaki, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj w robocie kuchennym lub użyj ubijaczki do ziemniaków. Dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Zagnieć ciasto, na posypanej uprzednio macie do wyrabiania ciasta. Z ciasta uformuj walec. Pokrój placki ok. 1.5 cm. Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki.

Cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżeczkę oleju na małej patelni, podsmaż cebulkę. Przełóż na placki. Na wierzchu ułóż filety anchois. Smacznego! 🙂

* 4 porcje. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.