Przepis

Moja droga Kobietko…:-) Jutro nasz wielki dzień, nasze święto. Co sobie zaplanowałaś na tę okazję? SPA? Kino? Jeszcze nie masz planów? Koniecznie zrób coś dla siebie. Bądź tego dnia egoistką, ponieważ zasługujesz na najlepsze. Ja jak zwykle troszczę się o to abyś zjadła coś słodkiego i zdrowego. Przedstawiam Ci przepis na pyszną kokosową babeczkę wypełnioną czekoladowym ganaszem. Musisz mi uwierzyć na słowo, jest pysznie!

Przygotuj 12 papilotek do muffinów. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na początek wsyp do miski mąkę kokosową, dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i szczyptę soli himalajskiej. Dokładnie wymieszaj, tak aby nie było ani jednej grudki. Nałóż po łyżce ciasta do papilotek. Ugnieć ciasto w papilotce w taki sposób, aby na środku było widoczne wgłębienie. Ja użyłam do tego łyżeczki. Tam będziemy wlewać nasz czekoladowy ganasz. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

Po upieczeniu pozwól odpocząć babeczkom w papilotkach aż do całkowitego wystudzenia. Międzyczasie przygotuj nadzienie. 🙂

W robocie kuchennym pokrusz czekoladę. Przełóż do rondelka, dodaj śmietankę kokosową i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia i zgęstnienia.

Nakładaj ganasz łyżeczką do środka babeczek. Wstaw do lodówki na godzinkę.

* Pamiętaj żeby włożyć puszkę pełnotłustego mleka na noc do lodówki, albo przynajmniej na kilka godzin. Ja akurat bardzo się spieszyłam i włożyłam na godzinkę do zamrażarki. 😀