Przepis

Jesienne chłody zawitały na dobre. A u mnie w domu zawitała śliweczka. Miękka, słodka i pachnąca 🙂
Idealna…

Wariacji na temat śliwek jest na prawdę sporo, dlatego ciężko jest się zdecydować. Ja postanowiłam zrobić ciasto ucierane, ale na mące jaglanej, udekorowane śliwkami i skropione domowym sokiem malinowym.

A oto przepis…

Śliwki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek.
Owoce wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem, ziarenkami wanilii.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Olej kokosowy utrzeć z ksylitolem. Dodawać po jednym jajku, ucierając. Porcjami dosypywać mąkę i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu położyć śliwki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Całość podzieliłam na 6 porcji.