Przepis

Pączek jaki jest każdy widzi…:-D
Tłuściutki i smaczniutki. Niebawem tłusty czwartek i wszyscy będą je wcinać.
Ja jak zwykle będę Cię namawiać, abyś nie uległ/a temu okrągłemu i smażonemu przyjacielowi tzw. „boczków” mieszczących się w okolicach brzucha. 😉
Specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Ciebie alternatywę, pieczonego pączka z konfiturą z dzikiej róży, bez cukru, bez glutenu i bez mleka krowiego.
Zaskocz znajomych i rodzinę tym pysznym pomysłem.

Przepis:

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Przygotuj 12 papilotek na muffiny.
Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Dodaj ksylitol, tarte jabłko, mleko migdałowe, olej kokosowy, jajko i aromat. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do papilotek. Na środku każdej papilotki połóż łyżeczkę ekologicznego dżemu z dzikiej róży bez cukru. Możesz także położyć np. kostkę białej czekolady, ale jak coś to nie wiesz tego ode mnie. 😉

Piecz 15 minut na środkowej półce.
Po upieczeniu wyjmij pączki z piekarnika i odstaw na 10 minut, niech sobie odpoczną. 😉

I tak oto masz przed sobą pączka bez glutenu, bez cukru, bez mleka krowiego. Jest przepyszny, pachnący i słodziutki. A co najlepsze jedna sztuka ma tylko 115 kcal. Tak dla porównania, tradycyjny pączek ma 390 kcal. Co trzeba zrobić żeby spalić takiego gagatka. Hmmm znacznie więcej niż zjadając moją wersję.

* Wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.