Przepis

Święta coraz bliżej. Pewnie pieczecie pierniczki i inne ciasteczka. Czy macie w zwyczaju wieszać na choince przygotowane własnoręcznie ozdoby? Na przykład, właśnie pierniczki?
A gdyby tak zastąpić w tym roku tradycyjne pierniki pysznymi i zdrowymi pralinkami? Bez wyrzutów sumienia? Bez cukru, bez nabiału i bez glutenu? Można je zawinąć w folię aluminiową i powiesić na choince. Pralinki nie wymagają pieczenia w związku z czym przygotowuje się je bardzo szybko.
Mogą posłużyć również jako prezent. Wystarczy je tylko ładnie zapakować do ozdobnej paczuszki. 🙂

To co, zaczynamy?

Na początek namoczcie daktyle we wrzątku. Chodzi o to, aby troszkę zmiękły zanim je zmiksujecie.
Międzyczasie zmiksujcie goździki i muesli owsiane. Odstawcie. Zmiksujcie daktyle, dodajcie zmiksowane goździki i płatki, oraz resztę składników. Mieszajcie aż powstanie gładka masa. Z tej masy ulepcie kuleczki o wadze 30 g każda. Wstawcie do lodówki na minimum 30 minut. Smacznego 🙂

* Muesli owsiane: kupuję gotowe bezglutenowe muesli owsiane z jabłkami i orzechami, bez cukru. Spotkacie je w każdym supermarkecie. 🙂