Przepis

Lato nam się powoli kończy, a razem z latem kończą się świeże owoce.
Na szczęście mamy jabłka, które uwielbiają wszyscy bez względu na wiek. To pewne, że wariacji na temat jabłek jest ogrom. Desery, przeciery, musy i… racuchy. Przepyszne, rumiane, puszyste i słodkie.

Przedstawiam rewolucję w dziedzinie racuchów! Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, a jakie pyszne!
Na mące kasztanowej i mleku migdałowym.

Mąka kasztanowa jest łatwo dostępna w naszych sklepach, dlatego warto się w nią zaopatrzyć.
Powstaje z kasztanów jadalnych, jest delikatnie słodka i ma troszkę orzechowy posmak.
Przede wszystkim jest zdrowa. Posiada m.in właściwości przeciwbakteryjne. Jest bogata w witaminę C, A i E, kwas foliowy.

Idealna dla osób na dietach Paleo czy bezglutenowej. 🙂

Co będziemy potrzebować:
2 miski
mikser

Jabłka pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miseczki.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka, ksylitol, olej kokosowy, drożdże, mąkę kasztanową, i sól.
Zmiksować. Gotowe ciasto przelać do miski z jabłkami, wymieszać. Odstawić na 20 minut, pod przykryciem. Po tym czasie rozgrzać patelnię i nakładać ciasto łyżką. Smażyć po ok. 2 minuty na stronę.

Podane wartości odżywcze dotyczą jednego racucha. Z przepisu wyszło 8 racuchów.