Przepis

Dziś przedstawiam Wam obiecaną tartę mocno cytrynową. Szybka, smaczna i delikatna. Idealna na lato! W mojej wersji bez glutenu, bez cukru i bez mleka krowiego. 😉

Przygotowanie:

SPÓD:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do miski wsyp zmiksowany na „cukier puder” ksylitol, mąkę kasztanową, żółtka i mleko kokosowe. Wymieszaj mikserem.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (Ø 24). Ciasto ponakłuwaj widelcem, posmaruj jajkiem i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw. Poczekaj aż całkowicie wystygnie.

KREM CYTRYNOWY:
Do rondelka włóż żółtka, olej kokosowy, mąkę kukurydzianą, ksylitol, wodę i sok z cytryny. Podgrzewaj (nie gotuj!) ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy krem przelej na przygotowany wcześniej spód.

POLEWA BEZOWA:
Do miski włóż białka, ocet, sól. Ubijaj mikserem na sztywną pianę. Na sam koniec wsyp powoli ksylitol i ubijaj jeszcze chwilę.
Pianę z białek przełóż na krem cytrynowy i rozprowadź po całej formie tworząc stożki.

Na koniec ustaw piekarnik w trybie grill (temperatura 240 stopni C)i włóż tartę na kilka sekund, do momentu aż wierzch delikatnie zbrązowieje.

Poczekaj aż ostygnie. 😉

* Podane wartości dotyczą jednej porcji.
** 8 porcji